Összetartozunk,

ezt a címet viselte idei rendhagyó eseménysorozatuk, amely több közreműködő partnerrel valósult meg.

A cím azonban sokkal többet rejt magában, azt az érzést, ami minket már 25 éve nem enged megállni, azt az erőt, ami évről évre, hazai és nemzetközi fellépőket mutat be a közönségnek, hogy egy kicsit mind részesülhessünk ebből az érzésből.

A Duna Művészeti Társaság fáradhatatlanul dolgozik a magyar kulturális örökség megőrzésében, átmentésében a jövő nemzedék számára.

Az idei évben, rendhagyó módon, az Budavári Palota Oroszlános Udvara adott otthont programjainknak a Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozattal együttműködve.

Nemzeti ünnepünkön sokak kedvence, a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál várta a palotába látogatókat.  A gyermekek lendülete, tánca és éneke nem engedett mosoly nélkül távozni senkit sem, így biztosak vagyunk benne, hogy egy igazán életteli programot kínálhattunk augusztus 20-ra.

Augusztus 21-én a zene, a tánc és a születésnapok jellemezték programunkat.

A Fitos Dezső Társulat Falu című táncszanházi előadása nyitotta az estét, amelynek ünnepi befejezése volt a Pál István Szalonna és bandája jubileumi koncertje.

Az együttes 15., a zenekar prímása pedig 40. születésnapját ünnepelte vendégeivel és nézőinkkel közösen. 

Augusztus 22-én Üzenet haza című ingyenes gálaműsorunkkal koronáztuk meg az idei Dunakarnevál eseménysorozatát.

A Trianon 100 évfordulójának szentelt, művészeti együttműködésben megvalósult különleges előadásban a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes táncosaié volt a főszerep, akik mellett a Bem Néptáncegyüttes, a Soproni Testvériség Egyesület és a Göncöl zenekar tették még emlékezetesebbé az estét. Az előadás a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát, önazonossága kifejezését és védelmét hivatott erősíteni a néptánc és népzene nyelvén.

Egy táncszínházi előadás képes szavak nélkül, méltóképp tudja megjeleníteni azt, amire a történelmi értekezések, szónoklatok nem képesek; zsigerekig ható élményt adhat hazaszeretetből, nekünk rendelt identitásból.

 A hosszú hétvége a népi kultúra öt emblematikus szervezetének- a  Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a Duna Karnevál, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület és a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége közös szervezésében valósult meg a  a Mesterségek Ünnepe központi szerepvállalásával.

 Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki velünk együtt dolgozott azért, hogy ez a programsorozat létrejöhessen!

 Hamarosan újra találkozunk, hiszen összetartozunk!